Tapflo
BROȘURI & MANUALE

Studiu de Caz

PROVOCARE: Îmbunătățirea producției în condițiile în care echipamentele se află în zona ATEX
SOLUȚIE: Instalarea pompelor AODD

Alcool sau alcool etilic, etanol, spirt este un nume popular pentru compusul organic din grupul alcoolilor. Apare ca un lichid incolor cu un miros placut. Alcoolul este produs în mare parte din materii prime precum amidon și zahăr prin fermentare cu drojdie. Este folosit ca solvent și agent de extracție, pentru dezinfecție, pentru conservare și pentru producerea băuturilor alcoolice. Acesta servește ca materie primă pentru o întreagă gamă de substanțe chimice. Provocările pentru furnizorii de echipamente la selectarea echipamentelor sunt legate de zona ATEX în care se află majoritatea echipamentelor, de caracteristicile fizice și chimice ale produsului (volatilitate ușoară și inflamabilitate, potențiale probleme cu etanșările mecanice) și problemele cu abraziunea în timpul transportului. a amestecului initial (cereale + apa si acid).

Toate problemele menționate au fost remarcate in cadrul proiectul de relocare și modernizare a fabricii de alcool etilic (produs din porumb). Fabrica dispunea de echipamente vechi bazate în principal pe pompe cu cavitate progresiva în etapa de producție inițială până la pompe centrifuge în sectorul distilarii. Ideea unui inginer din fabrică a fost să schimbe pompele cu același tip (achiziționând din nou pompele centrifuge). Vizitând șantierul, specialistul Tapflo a realizat că în majoritatea pozițiilor nu sunt necesare debite și presiuni mari. Ca urmare a fost oferită instalarea pompelor cu membrană alimentate cu aer comprimat - soluție mai elegantă și mai corectă din punct de vedere tehnic. 

 

Clientul a avut încredere în Tapflo, fiind un producător de pompe respectabil, și a fost de acord să echipeze fabrica cu pompe AODD. Odată cu această schimbare a tipului de pompă, clientul a înregistrat mai multe câștiguri, iar unele dintre principalele avantaje sunt:

  • Absența curentului electric pentru funcționarea pompei în zona ATEX, deci riscul de explozie fiid redus foarte mult
  • Etanşeitatea pompei. Spre deosebire de pompele centrifuge, pompele cu membrane nu posedă părți rotative și, prin urmare, etanșarea pompelor este mai simplă și durează mai mult.
  • Posibilitate de utilizare pe uscat. Fabrica în sine nu este la un nivel tehnologic înalt, iar producția depinde mult de operator. Folosind pompe cu membrane, operatorul are un anumit timp de siguranță în care pompa poate funcționa fără deteriorare, ceea ce nu este posibil cu pompele centrifuge.
  • Reglarea capacității pompei este simplă, pe șantier cu supapă cu ac, nu sunt necesare regulatoare de frecvență scumpe
  • Material pompa/Pret. Pompele pentru majoritatea aplicațiilor sunt fabricate din aluminiu, lucru care a influențat semnificativ reducerea prețului de achiziție și investiția în sine va fi amortizata mai rapid.
  • Schimbarea postului de lucru. În acord cu clientul, s-a făcut o selecție a dimensiunilor pompelor într-un mod care să permită înlocuirea cu ușurință a pompelor dintr-o altă poziție în caz de nevoie (defecțiune bruscă etc.) iar procesul sa continue fără probleme.
  • Întreținere ușoară

Pompele au fost instalate și date în funcțiune în 2016, iar de atunci funcționează 24 de ore din 24 de când fabrica lucrează în 3 schimburi, fără oprire. După o lună, problemele au apărut într-o singură poziție care transporta alcool fierbinte din coloana de distilare. Echipa de service Tapflo a deschis pompa și a constatat că a existat o uzură neașteptată a galeriei de aspirație și refulare și că a existat o anumită uzură vizibilă pe camerele de lucru/carcasa pompei. Aceste avarii sunt legate de temperatura alcoolului - influența alcoolului fierbinte asupra aluminiului din care a fost realizată carcasa pompei. Pentru această poziție, Tapflo a schimbat pompa cu una din oțel inoxidabil AISI 316, iar de atunci nu au mai fost probleme cu această poziție.

 

În a doua fază a modernizării fabricii, inginerii Tapflo s-au confruntat cu provocarea de a transporta un amestec de piure de porumb, apă și acid sulfuric. Fluidul în sine era problematic în multe privințe, bucățile de porumb îl făceau foarte abraziv și, pe de altă parte, conținutul de acid a fost motivul agresiunii chimice.

 
 

Pentru această poziție au fost instalate cu mult timp în urmă pompe cu cavitate progresivă, iar în timpul producției operatorul a trebuit adesea să oprească pompa din cauza deteriorării statorului și, pe lângă asta, zona din jurul pompei era foarte murdara, deoarece etanșarea pompei curgea constant. Ca soluție, o pompă cu disc rotativ a fost folosită pentru un timp, dar s-a dovedit a fi o soluție proastă deoarece bucăți de porumb au intrat lângă rotor și au perturbat geometria pieselor pompei provocând uzură intensă și reducerea capacității. Căutând o soluție la această problemă, am prezentat clientului beneficiile unei pompe AODD, totuși acest lucru a stârnit suspiciuni deoarece debitul pulsatoriu pe care îl produce pompa AODD poate provoca o interpretare greșită a debitmetrului situat pe conducta de refulare și, prin urmare, pune în pericol procesul. Inginerii noștri au răspuns la această sugestie cu oferta seriei TK de pompe AODD, cu amortizor de pulsații integrat.

Clientului i-a plăcut această soluție și a comandat pompele recomandate. Folosind datele de proces colectate și problemele cu pompele existente, am făcut o selecție atentă a materialelor (carcasă din PE, membrană și supape din EPDM). Datorită soluției oferite de Tapflo clientul a reușit să depășească atât obstrucția de la fluid, iar folosind amortizorul de pulsații, a obtinut un debit constant și o citire precisă pe debitmetru. Pompa a fost instalată și dată în funcțiune în anul 2018 și deschisă preventiv după 2 luni de funcționare pentru controlul pieselor. S-a constatat că piesele pompei sunt în toleranțe din fabrică și pompa a fost asamblată și repusă în funcțiune.